Alma keményítő

Amikor belecsúszódsz, és élvezed az alma édes ízét, eszel egy egyszer keményítőt vagy szénhidrátot. A szénhidrátot édesabb ízű cukorvá alakítják, ahogy az alma megérik és érlelődik. A keményítő hatása az alma esetében meghatározza, mikor érettek és készek enni.

Keményítő Jelentőség

A keményítő szénhidrátként van osztályozva, ami azt jelenti, hogy kisebb cukortartalmú összetevőkre bontható. Ha keményítőmikulum kémiai összetételét írja fel, akkor ismétlődő glükóz-keményítő-egységekkel rendelkezik. Az alma nem az egyetlen olyan élelmiszer, amely keményítőt tartalmaz. A burgonya, a kukorica és a búza összetevőjeként keményítőt tartalmaz. A keményítő hasonló egy másik vegyszerhez, cellulózhoz, gyümölcs- és zöldséghéjban, mint például egy alma héjában. A keményítőhöz hasonlóan a cellulóz ropogós, rostos textúrát is ad.

Érés

Meg tudod mondani, hogy mennyire érett az alma az általa tartalmazott keményítő mennyisége. Egy nagyon érett alma kevés keményítőt tartalmaz, míg egy fiatal alma többnyire keményítő lesz, különösen a cukorhoz képest. Ahogy az alma megérik, a keményítőt cukorvá alakítják, így a gyümölcs egyre jobban ízletes, ahogy megérik. Az átalakítási folyamat az alma magjában kezdődik, majd kifelé halad az alma bőréhez.

Jódvizsgálat

A keményítő szintjét megismerheted egy adott almadarabon, egyszerű jód teszt segítségével. Vágjunk fel egy almát félre, majd kefe barna jódot, amely a legtöbb egészségügyi és orvosi ellátási helyen áll az almán. Érdemes észrevenni, hogy a barna szín néhány területen elkezd lassítani. A lila részek az alma keményítő jelenlétét jelzik. Ha az alma kevés lila keményítőt tartalmaz, ez azt jelzi, hogy érettség van a Nova Scotia Alma szerint.

Aroma

A keményítő jelenléte vagy hiánya befolyásolhatja az alma ízét. Az alma, amely nem volt elegendő ideje az érleléshez, hiányozhat az édességtől, mivel több keményítő van jelen, mint a cukor. Ahogy az alma érlelődik, az egyre növekvő mennyiségű cukor édesebb ízt eredményez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az almák jelentős cukorforrás. Az alma aránya meglehetősen alacsony a glikémiás indexen, amely az élelmiszerekben cukortípust határoznak meg, különösen a magas cukorgyümölcsökkel összehasonlítva. Az alma glikémiás terhelése 6 adagonként, ami nagyon alacsony a mazsolákhoz képest, amelyek glikémiás terhelése 28, vagy egy érett banán, amelynek a glikémiás terhelése 13, a Harvard Health Publications szerint.