A c-vitaminhiány által okozott skorbut

A C-vitamin vagy az aszkorbinsav lényeges tápanyag az emberek és más állatfajok számára. Szükség van a kötőszövetek kialakulására. Antioxidánsként segít a testednek a stressz elleni küzdelemben és a jó egészség megőrzésében. A szervezet nem termel C vitamint, ezért fontos, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket magasan a vitaminban szedje, és szükség szerint kiegészítsen. A C-vitamin súlyos hiánya a skorbutnak nevezett betegséget eredményezi.

A Scurvy komoly figyelmet szentelt a tengeri utazásnak a történelem során. A tengerészeken, a kalózokon és másokon a hajók fedélzetén, valamint a katonákon kívül mindannyian elterjedt a romlandó gyümölcsökről, zöldségekről és a természetes C-vitamin más táplálékforrásairól. Dr. James Lind, a XVIII. Századi haditengerészeti higiénia úttörője , Klinikai vizsgálattal igazolták, hogy a skorbut citrusfélékkel lehet kezelni. Ma a skorbut ritka, kivéve az alultápláltokat.

A C-vitamin segít a szervezetnek a vas felszívódásában, ezért az anémia a skorbut gyakori tünete. Az anémiája súlyosabbá válik, ahogy a betegség előrehalad, a belső vérzés későbbi tünet. Egyéb tünetek közé tartozik az étvágycsökkenés és fogyás, fájdalom és vérzésgátlások, bőrelváltozások és véraláfutások, különösen a lábak, valamint általános gyengeség és gyengeség. A fájdalmas és duzzadó ízületek és izomfájdalmak a mobilitást nehezítik és végül lehetetlenné teszik.

A skorbut kezelés egy olyan étrendből áll, amely sok C-vitamint tartalmazó ételt tartalmaz. A citrusfélék, a paradicsom, az édes és a fehér burgonya, a káposzta, a zöldpaprika, a leveles zöldségek és a bogyók sokfélesége a C-vitamin forrása. A C-vitamin kiegészítők is hozzáadhatók a napi rutinhoz a gyógyulás gyorsításához, Hogy segítse a vérszegénységét. A legtöbb tünete eltűnik két hét kezelés után.

Az enyhébb egyéni tünetek a C-vitamin hiányosságait jelezhetik. Ha alacsony az immunitásod és a hideg nem fog eltűnni, vagy azt találja, hogy a sebek hosszabb ideig gyógyulnak, akkor ez azt jelenti, hogy a C-vitamin bevitele nem elegendő. Az antioxidáns hiánya a bőr korai öregedését eredményezheti, valamint a gyengített csontokat és az izomerőt. A pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos problémák szintén jelzik, hogy szükség van a C-vitaminra.

Történelem

Tünetek

Kezelés

szempontok