A legjobb antibiotikum a húgyúti staph infekciók számára

A húgyúti fertőzések vagy az UTI-k gyakoriak – különösen a nők körében. A legtöbbet az E. coli nevű baktériumok okozzák. De bizonyos típusú staph baktériumok, elsősorban az egyik ismert Staphylococcus saprophyticus, szintén okozhat vizeletfertőzést. Szerencsére ugyanazok az antibiotikumok sikeresen kezelik a legtöbb UTI-t, függetlenül a fertőzést okozó specifikus baktériumból. Kezelőorvosa meghatározza a legjobb antibiotikumot az UTI kezelésére.

Antibiotikumok hólyagfertőzésekhez

Ha húgyhólyag-fertőzésre jellemző tünetei vannak – például égő, amikor vizeletet szed, és gyakran kell menned – de egyébként jól van, akkor orvosa valószínűleg egy rövid antibiotikumot ír le, amely hatékony a legtöbb húgyhólyagfertőzésnél. A leginkább egyszerű UTI-k kezelésére alkalmas előnyös antibiotikumok a következők: nitrofurantoin (Macrodantin, Macrobid), fosfomicin (Monurol) és szulfametoxazol / trimetoprim (Septra, Bactrim, SMZ-TMP), az Amerikai Fertőző Betegségek Társasága szerint. Kezelőorvosa egy másik antibiotikumot – például ciprofloxacint (Cipro), amoxicillin klavulanát (Augmentin) vagy cefdinir (Omnicef) – írhat elő – ha az egyik szokásos antibiotikum nem megfelelő választás az Ön számára. Ezek az antibiotikumok általában hasonló hatásúak és sikeresen kezelik a legtöbb UTI-t, beleértve az E. coli és a Staphylococcus saprophyticus okozta fertőzések kezelését.

Antibiotikumok a vesefájdalmakra

Egyes húgyúti fertőzések felfelé terjednek a húgyhólyagból a vesékbe, ami potenciálisan nagyon súlyos lehet. Ajánlott antibiotikum opciók, ha az orvos gyanítja, hogy a vesén keresztül a húgyúti fertőzések közé tartozik a ciprofloxacin, a levofloxacin (Levaquin) és a szulfametoxazol / trimetoprim. Bizonyos esetekben más antibiotikumokat is adhatnak az ereiben, például ceftriaxon (Rocephin). Orvosa elküldi a vizeletünket a teszteléshez annak meghatározására, hogy a fertőzést okozó baktériumok milyen típusúak, és az antibiotikum megváltoztatását javasolhatja, mihelyt a vizsgálati eredmény elérhető.

Staph Aureus UTI-k

Míg a legtöbb staphylococcus fertőzés Staphylococcus saprophyticusnak tulajdonítható, egy másik típusú Staphylococcus aureus ritkán okozhat UTI-t. Ez nagy valószínűséggel azoknál az embereknél van, akiknek vizeletrendszere anatómiai rendellenessége van, vagy olyan betegség, amely miatt katétert kell tartani a húgyhólyagukban. A vizeletvizsgálat segítséget nyújt az orvosnak abban, hogy a megfelelő antibiotikumot választja, ha ezt a szokatlan típusú vírusfertőzést fejti ki.

Egyéb szempontok

Miközben vannak standard, elsődleges antibiotikumok, amelyeket az orvosok a legtöbb stafikus UTI kezelésére használnak, a vizeletvizsgálat azt mutatja, hogy a fertőzés valószínűleg nem reagál az egyik ilyen gyógyszerre. Ilyen körülmények között az orvosa átkapcsol egy másik antibiotikumra a fertőzés gyógyítására. Kezelőorvosa más tényezőket is figyelembe vesz a legjobb antibiotikum kiválasztásakor az Ön számára, mint például, hogy bármilyen gyógyszerallergiával vagy más olyan gyógyszerrel rendelkezik-e, amely kölcsönhatásba léphet az antibiotikummal.