Ha megsérti a metatarsálokat, hogy meddig akartál sportolni?

A metatarsális csontok a csontjai a boka és lábujjai között, és hajlamosak olyan sérülésekre, mint a stressz törések. A sérülés súlyosságától függően néhány napot vagy hat hétig tarthat, mielőtt visszatérhet a sportodhoz. A rehabilitáció mindhárom fázisát követve gyorsabb helyreállítást, valamint a jövőbeni metatarsális sérülések kockázatának csökkentését biztosítja. Forduljon fizikai terapeutához vagy atlétikai tréneréhez a rehabilitációs idővonalról.

A metatarsalgia olyan állapot, amely a metatarsális fájdalmát okozza, amelyet nagy hatású tevékenységek és nem megfelelő lábbelik okozhatnak. Az ismétlődő stressz a metatarsals a tevékenységek, mint a futás vezethet metatarsalis stressz törés vagy repedés. Az ötödik metatarsális, amely a lábad külső részén helyezkedik el. A csonttörés akkor jelentkezik, ha egy erőteljes mozgás megtöri a csont egy darabját.

Az I. fázis időtartama két nap és 10 nap közötti. Az enyhe metatarsalgiás eset csak néhány napos kezelést igényel, mielőtt visszatérhet a tevékenységekhez, míg a stressz törés 10 napos kezelést igényel az I. fázisban. Az I. fázis célja a gyulladás és fájdalom csökkentése és a gyógyulás elősegítése. A pihenés, a jég és az over-the-counter fájdalomcsillapítók csökkenthetik a fájdalmat és a gyulladást. A stressz törésekhez és a súlyos metatarsalgiához viseljen egy öntött vagy gyalogos cipőt, hogy rögzítse a lábát. Ha öntöttvasot visel, használja a mankókat a gyalogláshoz. Végezzen el olyan nem súlyos kardio gyakorlatokat, mint a kerékpározás egy álló kerékpáron a szív- és érrendszeri kondíció fenntartásához. Egyéb nem súlyozható gyakorlatokat lehet végrehajtani a rugalmasság fenntartásához, amennyiben fájdalommentes.

A II. Fázis körülbelül két hétig tart, és lassan visszatér a normális napi tevékenységekbe – a sportot nem beleértve. A II. Fázis célja, hogy a sérült metatarsalis csontot fájdalom nélkül hangsúlyozza a normál csontgyógyulás elősegítése érdekében. Gyakorlatok: aqua jogging, walking és single-leg egyensúly. Egy 2002-es “Journal of Athletic Training” cikk szerint három perccel hetente 30 percig tud járni fájdalom nélkül, mielőtt a III.

A III. Fázis körülbelül három hétig tart, és segít felkészülni a sport fizikai igényeire. Az első két hétben futás, ugrás, agility gyakorlatok és egyéb sport-specifikus gyakorlatok. A harmadik hét viszont egy pihenő hét, amely lehetővé teszi, hogy a törött metatarsal új csontot hozzon létre, mielőtt teljes mértékben visszatér a sporthoz.

Bár a legtöbb metatarsalis sérülés hat héten belül meggyógyul, a sérülés és a szövődmények típusa növelheti a helyreállítási időt. Például, ha fájdalmat érez a III. Fázisban, előfordulhat, hogy átmenetileg vissza kell térnie a II. Fázisú gyakorlatokhoz. Ezenkívül az ötödik metatarsalis törésekhez műtétre van szükség, és akár 20 hétig is meg kell gyógyulnia, különösen akkor, ha a csontok vérellátása gyenge.

sérülések

I. fázis

II. Fázis

III. Fázis

szempontok