Oxálsav zöldségekben

A fokozott hangsúly az oxálsavra, amelyet számos gyümölcs és zöldség megtalál. Különösen elterjedt a zöld leveles zöldségekben, amelyek számos fontos tápanyagot tartalmaznak. Az oxálsavnak azonban vannak rossz mellékhatásai, és mérgező lehet, ha nagy mennyiségben eszik.

Oxálsav

Az oxálsav normál növényi vegyület, amelyet nagy koncentrációban találunk zöld leveles zöldségekben. Lenyeléskor az oxálsav kombinálható kalcium- és magnéziumsókkal oxalátok formájában, amelyek a vizelettel ürülnek ki. Mivel a vegyület végül kiválasztódik, egyáltalán nem jelent egészségügyi problémát, ha a szervezet kalcium- és magnéziumszintje normális.

Egészségügyi kockázat

Az oxálsav egészségkárosodást okozhat, ha nincs kalcium vagy magnézium. Ebben az esetben, ha nagy mennyiségű oxálsavat fogyaszt, akkor veseköveket fejleszthet. A vesekövek általában nem jelentenek komoly egészségi kockázatot, de akut fájdalmat okozhatnak, egyszerű eltávolítással eltávolíthatók. Vesebetegségben vagy köszvényben szenvedő személyek nem fogyasztanak túl sok oxálsavat.

toxicitás

Az Oxalic Acid Info honlapján az egyetlen nagy mennyiségű oxálsav-tartalmú élelmiszer a rebarbara növény levele, maga a gyümölcs sem jelent kockázatot.

gyümölcslevek

A Juicing Book azt sugallja, hogy a vesekövekkel és más vesebetegségekkel küzdő embereknek kerülniük kell a magas oxálsavtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. A gyümölcslevek több oxálsavat tartalmazhatnak, mint a gyümölcsöt, különösen ha szobahőmérsékleten több mint 10 percig tartják.

Oxálsav tartalom

A Nutrient Data Laboratory felsorolta számos gyümölcs és zöldség oxálsavtartalmát. Minden, ami egy gramm grammnyi gyümölcs vagy zöldség fölött van, nagy dózisú oxálsavnak tekinthető, ez a szint az amaranth, a metélőhagyma, a petrezselyem és a purslane.