Sam-e és fogyás

A SAM-e kiegészítés és a súlycsökkenés közötti kapcsolat 2011 májusától meglehetősen spekulatív. A SAM-e jelenleg az ízületi fájdalom enyhítésére és a depresszióban szenvedők számára használatos. A depresszió tünetei közé tartozik az étvágycsökkenés és a gyors fogyás, a zsíros étkezés és a gyors súlygyarapodás. Ha a SAM-e csökkenti a depresszióban szenvedő betegek tüneteit, úgy tűnik, hogy enyhítheti a depressziós emberek hajlamát arra, hogy túl sok összeget nyerjen vagy veszítsen el.

A SAM-e rövid az S-adenozil-metioninhoz, amely molekula a kulcsfontosságú vegyületek termelésében szerepet játszik a szervezetben. Bár jelen van minden sejtedben, a szervezetedben levő SAM-e szintje hajlamos, mivel csökken. A SAM-e magas koncentrációi megtalálhatók a májban, a mirigyekben és az agyban. A kutatók arra gondolnak, hogy a SAM-e megkönnyítheti az agyi neurotranszmitterek gyártását, és így befolyásolhatja a hangulatot.

A depresszió kezelésére széles körben használt Európában, a SAM-e az Egyesült Államokban a XXI. Század elején egyre nagyobb kutatások tárgyát képezte. Egy 2010-es tanulmány a Harvard Medical School-ban és a Massachusetts General Hospital-ban, a The New York Times beszámolója szerint, a SAM-e kiegészítése jelentősen megnövelte a depressziós betegek gyógyszeres kezelésének hatékonyságát. Azoknál a betegeknél, akiket nem gyógyítottak meg a hagyományos gyógyszerek – a depressziós emberek több mint fele ebbe a kategóriába tartozik – a SAM-e kiegészítése új reményt kínál. És nem feltétlenül szükséges a SAM-e vényköteles gyógyszerekkel történő használata. Az Egészségügyi Kutatás és Minőség Ügynökség által 2002-ben végzett depressziókutatás elemzése szerint a SAM-e sokkal hatékonyabb a depresszió kezelésénél, mint a placebónál. Ugyancsak működött ugyanúgy, mint néhány vényköteles gyógyszer a depresszió kezelésében.

A University of Pennsylvania School of Medicine egy 2009-es tanulmánya szerint a súlycsökkentés enyhítette a depresszió tüneteit. Egy hat hónapos program során a rendszeres betegek és a depressziós betegek megváltoztatták életmódjukat és ételeiket. A depressziós betegek összesen 8 lb-t vesztettek el. A másik csoport 11 lb-t vesztett. A legsúlyosabban a depresszióban szenvedő depressziós betegek is felfedezték a depresszió tüneteit. Tehát a depresszió két fronton támadható meg. A betegek fogyatékossági programokat találhatnak, amelyek enyhíthetik depressziójukat. És a betegek is részesülhetnek a SAM-e szedéséből, amely egyes embereknél csökkenti a depressziót, és segít nekik elkerülni a túlzott túlfogyasztást vagy az alultáplálást.

Nincs olyan tanulmány, amely arra utalna, hogy a SAM-e közvetlen hatással van a legtöbb ember súlyára. De ha depresszióban vagy túlsúlyban vagyunk, a SAM-e növelheti a hangulatát, ami segíthet motiválni Önt abban, hogy egészséges életmódbeli döntéseket hozzon, és fogyjon. Amint azt a Mayo Klinika kijelenti, sok embernek van a legerősebb vágya az élelmiszerekre, amikor a leggyengébbek érzelmileg, ami magában foglalja a depresszió állapotát. Ha azonban depressziós állapotban van, ne vegye be a SAM-e-t anélkül, hogy orvosával konzultálna. Mint kiegészítő szakértő és orvos Ray Sahelian írja, a SAM-e, különösen nagyobb dózisokban, jelentős mellékhatásokat okoz néhány emberben, beleértve a szorongást, nyugtalanságot, fejfájást, álmatlanságot, szívdobogást és ideges gyomort.

Azonos

SAM-e és depresszió

Depresszió és súly

szempontok