Viszkető, kemény foltok az ujjakon

Ha az ujjaid keményedő bőrfoltokat tapasztaltál a viszketés során, előfordulhat, hogy szemölcsöket fejleszt ki, vagy korlátozott szklerodermával szembesülhetsz, hivatalosan CREST-szindrómának nevezhető. A scleroderma szó szerint a bőr megszilárdulását jelenti, és a korlátozott szkleroderma olyan szkleroderma esete, amely csak a test bizonyos területeire van izolálva, például az arc, lábak, karok, ujjak és lábujjak.

Okoz

Az ujjakon gyakori szemölcsök alakulhatnak ki az emberi papillomavírus törzsének való kitettségtől. A vírus hatással van a bőr keratinocitáira, amelyek abnormális növekedést okoznak, és a szemölcsök durva felemelkedését okozzák. Korlátozott szkleroderma az immunrendszer meghibásodása esetén jelentkezik. A hiba során a szervezet kiváltja a túlzott kollagén termelését a bőrében, ami a vastag bőrszövet felhalmozódását idézi elő. A bőr összetétele megváltoztatja a hisztamin termelését is, ami aktiválja azokat az érzékelőket, amelyek jelzést küldnek az agyadra, ezáltal viszketésre van szükség.

Kockázati tényezők

Bizonyos tényezők nagyobb kockázatot jelenthetnek a szemölcsök vagy a kemény szkleroderma foltok kialakulására. Például a Mayo Klinika azt sugallja, hogy a nők sokkal nagyobb valószínűséggel alakulnak ki korlátozott szkleroderma, mint a férfiak. Más kockázati tényezők közé tartozik a toxinok, például a benzol vagy a szilícium-dioxid bőrre való expozíciója, vagy az örökletes autoimmun betegség jelenléte a családjában. A szemölcsök kockázatát növeli, ha nyílt sebek vannak a bőrén, vagy rendszeresen érintkeznek a HPV-t tartalmazó felületekkel.

szövődmények

A szemölcsök általában nem okoznak szövődményeket. Azonban a korlátozott szkleroderma előrehaladhat a bőr egyszerű megkeményedésétől és a viszketéstől a fájdalmasabb vagy súlyosabb problémákig. Például idővel a keményedő szövetek kalcium-lerakódásokat fejleszthetnek ki, amelyek nagyon fájdalmasak lehetnek. A korlátolt szklerodermát Raynaud jelensége is kísérheti, amely összehúzza a vér áramlását az ujjaival. Ez fehér vagy kékes színezett ujjakhoz, valamint fekélyek kialakulásához vezethet. Ha nem kezelik ezeket a fekélyek gangréniát alakíthatnak ki, ami az ujj lehetséges amputációját igényli.

Az állapot kezelése

A szemölcsök kezelhetők a pultkészítményekkel, például a szalicilsavval vagy orvosi beavatkozással, például krioterápiával vagy műtéti eltávolítással. Nincs specifikus kezelés a korlátozott szkleroderma kezelésére, javasolja a Mayo klinikát, de vannak olyan kezelések, amelyekkel az állapot kíséri a mellékhatásokat. Például a fizikai terápiás gyakorlatok segítségével megakadályozható az ujjak merevsége. Ha a kalcium-lerakódások hozzájárulnak az állapothoz, ezek eltávolíthatók műtéttel, hogy segítsenek visszaállítani az ujjszövetet. Mint bármi más abnormális változás a bőrszöveten, mindig az orvosának kell megvizsgálnia az érintett területet, még akkor is, ha a területnek nem szükséges kezelése.

A kapcsolódó viszketés kezelése

Amikor a szemölcsök vagy a korlátozott szkleroderma által érintett területek viszketéssel járnak, a viszketés enyhíthető. A Scleroderma Alapítvány például olyan antihisztamint, például ataraxot ajánl, amely segíthet megakadályozni a hisztamin sértő reakciót az ujjbőrön. A hidratáló bőrápolás rendszeres alkalmazása a bőrön is segíthet a szemölcsök és a szkleroderma irritációjának csökkentésében.