Tápanyagok a vízben forralt zöldségek után

A zöldségek fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, különösen ha a betakarítást követően azonnal megették őket. A hosszabb zöldségek a boltpolcokon vagy a hűtőszekrényben ülnek, annál több vitamint és ásványi anyagot veszítenek el. A zöldségek a sütési folyamat során is elveszítik a tápanyagokat, különösen akkor, amikor forró vízbe dobják.

kimosódás

Forralás az egyik leggyakoribb módszer a zöldségfélék előállításához. A probléma az, hogy a vitaminok, különösen a B és C vitaminok feloldódnak vízben, a Health Services Columbia szerint. Ahogy a víz buborék el, elszállítja az értékes tápanyagok zöldségét. Minél hosszabb ideig élnek a zöldségek a forró vízben, annál több tápanyagot veszítenek el. Mivel ezek a tápanyagok bejutnak a vízbe, nem kapják meg a zöldségek által kínált étrendi előnyöket.

A főzés helyett a forraljuk

Ha meg kell forralnia a zöldségeket, tegye meg oly módon, hogy a legkevesebb kiszáradást okozza. Hozd fel a vizet forró magas hőre, mielőtt hozzáadnád a zöldségeket. Miután a víz forr, fordítsa vissza a hőt alacsonyra. Adjuk hozzá a zöldségeket, és engedjük meg a vizet, amíg a zöldségek nem puhulnak. A University of Kentucky Cooperative Extension magyarázza, hogy a lángoló víz alacsony hő hatására kevésbé izgatottságot okoz, mint a forró magas hő. Ez azt jelenti, hogy a gyengéd zöldségek érintetlenek maradnak, és kevesebb tápanyag veszít.

Mentse a vizet

Ne hagyja, hogy az egész tápanyagban gazdag víz elpazaroljon, miután a zöldségek felforraltak. Ehelyett a Harvard Orvosi Iskola Családegészségügyi Útmutatója a zöldségek lecsapolása után javasolja a víz elvesztését. Öntsük a vizet egy műanyag tartályba, és használjuk levesek, mártások vagy kedvenc mártás receptjeinkhez. Ha nem fogja azonnal használni a vizet, fedje le a tartályt, és tegye a hűtőszekrénybe, amíg szüksége nincs rá.

Tápanyag tartalom

Ahogyan a friss zöldségek idővel elvesztik tápanyagtartalmukat, a tápanyagban gazdag növényi víz is így lesz. Szobahőmérsékleten állva, a fény és az oxigén végül a víz elpárolgását és az oldott vitaminok eloszlását okozza. A növényi víz tárolása a hűtőszekrényben megnöveli a tápanyag-visszatartást. A Floridai Egyetem IFAS kiterjesztése szerint a maximális táplálkozás érdekében néhány nap alatt használjon hűtött növényi állományt. Egyébként fagyassza le a növényi vizet, hogy hosszabb ideig megőrizze a tápanyagokat.

Ha az egészséges sütés és a zöldségfélék megőrzése a táplálkozási értéküknél fogva az elsődleges listán van, akkor érdemes kihagynia a forráspontot. Egy kínai tanulmányban, amely különböző főzési módszereket és brokkolyt érintett, a gőzölés a tetején jött ki. A Zhejiang Egyetem Kertészeti Tanszékének Gao-feng Yuan által vezetett tanulmány szerint a mikrohullámú sütéshez, a forraláshoz és a sütéshez keveréshez a gőzölés a legkevesebb C-vitamin, klorofill, glukozinolát és fehérje veszteséget eredményezett.

Steaming Alternative