Normális húgysavszint a vérben

Uri sav keletkezik, amikor a purinok a testben lebomlanak. A purinok olyan élelmiszerekből származnak, mint a szervi húsok, a spárga, a spenót, a lencse, a sör vagy a bor, valamint a fehérjék bomlása a szervezetben. A normálnál magasabb húgysavszintek köszvényt, gyulladásos ízületi gyulladást okozhatnak a nagy ízületekben, vese kövekben. A húgysavszintek napról napra széles körben változnak.

A felnőtt férfiak rendszerint húgysavszintje 2 és 7,5 mg / dl között van, míg a felnőtt nők normálisan 2 és 6,5 mg / dl között vannak. A 10 és 18 év közötti fiúk 3,6 és 5,5 mg / dl közöttiek, és a lányok szintje 3,6 és 4 mg / dl között van. A 40 évesnél idősebb férfiaknál a RnCeus.com szerint 2-8,5 mg / dl és 40 és 40 év közötti nők között 2-8 mg / dl. A nők szintje a menopauza után emelkedik.

A húgysav magas szintje számos oka lehet. A húgysav túltermelése vagy a vese- vagy székleten keresztüli csökkent kiválasztódás a normálnál magasabb húgysavszintet eredményezhet. A vesék a húgysav feleslegének kétharmadát választják ki, míg egyharmadát a széklet keresztüljárja, a RnCeus.com szerint. A túlzott alkoholfogyasztás, a vízhajtók, a cukorbetegség, az ólommérgezés, a vesebetegség, a rákos megbetegedések, a terhességi toxémia vagy a magas purinbevitel miatt magas húgysavszintet okozhatnak. Vannak, akiknek családja hajlamos a magas húgysavszintre. Számos gyógyszer, köztük az aszpirin, a koffein, a teofillin vagy a fenotiazidok, emelkedett szinteket okozhat.

A húgysav alacsony szintje kevésbé gyakori, mint a magas és általában nem súlyos. Az olyan betegségek, mint a Fanconi-szindróma, a nem megfelelő diuretikus hormon szekréció szindróma, más néven SIADH vagy a májbetegségek, mint a Wilson-kór, alacsony húgysavszintet okozhatnak. Az alacsony purin bevitel alacsony húgysavszintet is okozhat. Egyes gyógyszerek, mint például az allopurinol, a köszvény, a kortikoszteroidok, az ösztrogén, a glükóz és a warfarin kezelésére is csökkenthetik a szérum húgysavszintjét. A terhes nők a húgysavszintek átmeneti csökkenését tapasztalhatják 33 százalékkal, de a terhesség végét követően a normális szintek visszatérnek.

A magas húgysavszint nem mindig okoz tüneteket. Ha a húgysavkristályok nagy ízületekben felhalmozódnak, leggyakrabban a nagy lábujj, fájdalmat, vörösséget és duzzanatot okoznak, köszvénynek nevezik. A magas purin tartalmú élelmiszerek redukálásával a táplálék 100-150 mg-os adagjának csökkentése csökkentheti a köszvény és a vesekövek köhögési szintjének kialakulását. A 100 mg-nál nagyobb purinszintet tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak az összes szervi hús, szardella, szalonna, liba, borjúhús, vadhús és hal, például foltos tőkehal, tőkehal, makréla és hering.

Normál tartomány

A magas szintek okai

Alacsony szintű okok

szempontok