Tenisz szabályok a kapcsolási oldalakon

Két alapvető módja van a teniszezés oldalának megváltoztatására. Az első az, amikor a játékosok minden pont után váltanak egyik kiszolgáló oldalról a másikra. A másik pedig az átállás, ahol a játékosok teljesen átkapcsolnak az oldalakat a megadott időpontokban egy mérkőzésen. Ez a tenisz szabályok közé tartozik, amelyek biztosítják a tisztességes játékot.

A kiszolgáló oldalak váltása

A játékok a kiindulási pont mögötti bíróság jobb oldalán kezdődnek a szerveren, általában a középpontban, a fogadó bal oldali szervizdobozában. Egy pont után a szerver az alapvonal bal oldalára vált, gyakran csak egy hop a középső jel fölé, hogy az ellenfél megfelelő szervizkamrájában szolgáljon. Ez előre-hátra folytatódik, amíg egy játékot el nem nyer. A következő játék a jobb oldali szerveren kezdődik.

Változások egy meccsen

A játékosnak hat játékot kell nyernie, és legalább kettőt, mint az ellenséget, hogy teniszezzen. A játékosok minden furcsa játék után váltanak oldalt, mint az első, a harmadik és az ötödik játékban, és így tovább. A játékosok egy sor végén is átválthatnak oldalakat, ha páratlan számú játékot játszanak. Ha a teljes összeg egyenlő, akkor a játékosok a következő sorozathoz tartozó első játék után váltanak félre.

Tiebreaker váltás

Két különböző típusú tiebreakers – az egyik használt nagy versenyeken, és egy olykor használt az Egyesült Államok Tenisz Szövetség játék – mindkettő gyakori átállást igényel. Az első a klasszikus 12 pontos nyakkendő, amikor a hat ponton hat játékosok kötik össze. Az első olyan játékos, aki hét pontot nyer és két ponttal előre nyeri a játékot. A játékosok minden hat pont után váltanak oldalt. A Coman tiebreaker ugyanígy működik, kivéve a játékosok az első és az azt követő négy pont után változnak.

Pihenési szabályok

A pihenőidő nem megengedett az első váltásnál vagy a nyakkendőzőknél. E szélsőségek között a játékosok 90 másodperces átállási szünetet vehetnek igénybe egy játék során, és 120 másodperc között a készletek között. Az átállás időtartama megegyezik a fürdőszobai szünetben, mivel a férfiak csak egy fürdőszobás látogatást engedélyeznek egy mérkőzésen, hölgyek ketten, de a játékosoknak 90 másodpercen belül vissza kell térniük a pályára. A szabályok tiltják az elektronikus eszközök használatát is a váltás során, de egyes profik bújnak el a törülközők alatt, és letépnek a telefonjukra, a New York Times szerint. A Jim Courier egykori világa híresen olvasott egy regényt az átállás alatt.