Vállfájás egy edzés után

A váll a kardvívóból, a vállhegyből és a felső kar csontjából áll. A felsőtest-edzések vagy a karok használatát igénylő sportolók a vállukat veszélyeztetik. Ha edzés után vállfájást kap, haladéktalanul hagyja abba a gyakorlatot, és forduljon orvoshoz. A fájdalom azt jelzi, hogy valami nem megfelelő, és csak orvos tudja meghatározni, hogy mi a probléma.

Az ismétlődő vállmozgás vagy az akut trauma a vállízületben szakadhat. A trauma lehet, hogy a karodra esik, amikor kitágul, hirtelen húzódik, és közvetlen csapást tapasztal a vállára, és erőszakosan eléri a fejét. A birkózók és a dobó sportolók különösen veszélyeztetettek. A tünetek közé tartozhat a fájdalom, az erõvesztés, a váll bizonytalansága, a mozgás tartományának csökkentése és a lezárás, a pattanás, a fogás és a csiszolás az érintett vállon. A kezelés jellemzően gyulladáscsökkentő gyógyszerek típusát, fizikai terápiát és esetleg műtétet foglal magában.

Ezt a körülményt a vállán lévő inak gyulladása jellemzi. A leggyakoribb ok a golyó eldobása, de a fej fölött emelés súlya, rendszeres úszás, baseball vagy softballozás, vagy teniszezés is okozhatja az állapotot. A tünetek közé tartozik a fájdalom, amikor az érintett vállat mozgatja, gyengeséget és nehézséget okoz az érintett vállról. A kezelés tipikusan pihenést, jegesedést, nem szteroid gyulladásgátlókat és fizikoterápiát jelent. Ha a fájdalom súlyos, orvosa szteroid injekciót írhat elő. Szükség lehet műtéttel, ha a forgó mandzsetta teljesen szakadt.

Ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a felnőttek vállfájdalmat tapasztalnak, az Amerikai Ortopédiai Sebészeti Akadémia szerint. Ezt a körülményt a vállfélfutó területének a rotátor mandzsettájára gyakorolt ​​nyomása jellemzi, amikor felemeli a karját. Sportolók általában tapasztalják ezt, különösen azok, akik úszni, teniszezni vagy baseballozni, mivel gyakran felemelik a karjukat a fejük fölött. A tünetek közé tartozhat fájdalom, fájdalom, helyi gyengédség, duzzanat és merevség. Mivel ez az állapot rosszabbá válik, elveszítheti a mozgást és az erőt. A legfejlettebb esetekben súlyos érzékenység, korlátozott mozgás, fájdalom és fagyott váll fordulhat elő. A kezelés általában az érintett vállat, stretching gyakorlatokat, a helyi kortizont és az érintett vállon való érzéstelenítő injekciókat, valamint nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket pihenteti. Ha ezek a kezelések nem működnek, műtétre lehet szükség.

Ez egy traumás sérülés és nagyon gyakori. A váll magas mobilitása sebezhetővé teszi a zavarást. A diszlokáció azt jelenti, hogy a felső kar csontja kiürül a vállízületből. A vállon fújó csapás vagy az erőszakos húzás okozhatja ezt. A tünetek közé tartozhat egy “popping” érzés, súlyos fájdalom, deformált megjelenés, duzzanat és zúzódás. A kezelés magában foglalja a manipulációt, hogy a vállat helyezze vissza. Amint ez megtörtént, a kezelés magában foglalhatja a gyógyszereket, immobilizációt, fizikoterápiát, és bizonyos esetekben műtétre van szükség a Sports Injury Clinic szerint.

Vállcsuklócsonk

Forgó mandzsetta mandula

Váll ütközés

Diszlokált váll