A magas b12-vitamin rossz?

A B12-vitamin fontos vízben oldódó vitamin. A B12-vitamin megfelelő bevitele a vörösvértestek termeléséhez és az anémia megelőzéséhez szükséges. A B12-vitamin fontos szerepet játszik a neurológiai funkciók és a DNS szintézisében is. A hiányosságok vizsgálatához leggyakrabban B12-vitamin-vérvizsgálatot végeznek. Az emelkedett B12-vitaminszint azonban májbetegség vagy bizonyos típusú leukémia jele lehet.

B12-vitamin teszt

A B12-vitamin teszt egy vérvizsgálat, amely meghatározza a vérben a B12-vitamin szintjét. Folátot, egy másik B-vitamint is tesztelnek egyszerre. A vizsgálatot meg kell vizsgálni, ha megaloblasztikus anaemiája van, olyan állapotban, amelyben abnormálisan nagy és éretlen vörösvérsejtek vannak, amelyek nem képesek oxigént szállítani a szervezetben. A B12-vitaminszintet akkor is meg lehet vizsgálni, ha neurológiai változások, például demencia miatt szenved. Általában a teszt a B12-vitamin alacsony vérszintjét keresi.

A toxicitás

Vízben oldódó vitaminként a B12-vitamin toxicitása ritka. A feleslegben fogyasztott B12-vitamin kiválasztódik a vizeletbe. A táplálékkiegészítők hivatala szerint a táplálék- vagy táplálékkiegészítőkben a B12-vitamin túlzott fogyasztása nem jelentett káros hatásokat. Ezen kívül az Institute of Medicine, a létesítmény, amely meghatározza a napi vitamin-ajánlásokat, nem szabott felső elfogadható határt a B12-vitaminra. Ha a B12-vitamin vérszintje meghaladja a normál értéket, több mint 835 pikogram / milliliter, akkor jele lehet, hogy májbetegség vagy leukémia szenved.

Májbetegség

A B12-vitamin magas vérszintje lehet cirrhosis vagy hepatitis fertőzés jele. További vizsgálatok szükségesek a probléma diagnosztizálásához. A májgyulladás olyan állapot, amely a máj gyulladását okozza, csökkentve a tápanyagok feldolgozásának képességét. Általában vírus okozza, de az alkoholfogyasztás és bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hepatitiset. A cirrózis súlyos állapot, melyet a májszövet folyamatos gyulladása és hegesedése jellemez. Az alkoholfogyasztás és a hepatitis a cirrózis leggyakoribb oka.

Leukémia

A májbetegséghez hasonlóan a megnövekedett B12-vitamin szint sem képes megfelelő módon diagnosztizálni a leukémiát. De jelezheti további vizsgálatok szükségességét. A leukémia olyan rákfajta, amelyben a fehérvérsejtek a vérben vagy a csontvelőben a szokásosnál magasabbak. Ez a vörösvérsejtek és vérlemezkék, a véralvadáshoz szükséges sejtek csökkenését is okozza. A leukémia típusai közé tartozik az akut limfoblasztikus, akut mielogén, krónikus limfocita és krónikus mielogén. A leukémia pontos típusát a doktornő határozza meg mikroszkóp alatt.