Hat alapvető tápanyagot és funkcióit

Az emberi túléléshez szükséges hat alapvető tápanyagcsoport létezik: szénhidrátok, fehérjék, lipidek, vitaminok, ásványi anyagok és víz. A legjobb módja ezeknek a tápanyagoknak a megszerzéséhez egy változatos, egészséges táplálkozás, amely sok friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, sovány proteineket, nem zsíros tejtermékeket és egészséges zsírokat tartalmaz. A táplálkozási követelmények az életkor és a nem szerint változóak. Forduljon orvosához vagy egy regisztrált dietetikushoz az Ön számára legmegfelelőbb étrendről.

Szénhidrát

A szénhidrátok a legfontosabb energiaforrások. A fizikai aktivitáshoz szükséges üzemanyag mellett a test önkéntelen funkcióit is táplálja, beleértve a szívverést, a légzést és az emésztési folyamatokat. A szénhidrátok élelmiszer-forrásai közé tartoznak a gabonafélék és a gabonafélék, a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek, a tejtermékek és a cukrok. A szénhidrátoknak az átlag ember kalóriabevitelének 40-60 százalékát kell biztosítaniuk.

fehérjék

A bőr, az izom és a csontok az étkezési fehérjétől függenek normál növekedés, fejlődés és karbantartás céljából. Az elégséges fehérjék megszerzése ritkán jelent problémát az iparosodott országokban, például az Egyesült Államokban. Az állati eredetű teljes fehérjék tartalmazzák az összes olyan aminosavat, melyeket a szervezetnek szüksége van a normális működéshez. A növényi források csak hiányos fehérjéket tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy hiányzik néhány aminosav. Ha nem eszel sok húst, baromfit, halat vagy más állati terméket, akkor különféle fehérje gazdag növényi ételeket, például babot, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonát fogyaszthat az optimális aminosav kombináció érdekében.

lipidek

Gondolhat a lipidekre vagy a zsírokra, mint táplálék ellenségekre, de annyira szükségesek a szervezet normális működéséhez, mint a többi alapvető tápanyag. A zsírok segítik a vitaminok felszívódását, támogatják a sejtmembránok egészségét és segítenek fenntartani az immunrendszert. Nem minden zsír egyenlő. Válasszon egészséges telítetlen zsírokat, például olívaolajat és dióolajat zsíros hús helyett telített zsírok helyett.

Vitaminok és ásványi anyagok

A vitaminok mikrotápanyagok, ami azt jelenti, hogy a szervezet kis mennyiségben igényli őket. A vitaminok az élőlények által termelt szerves vegyületek, míg az ásványi anyagok a Földből származó szervetlen elemek. Vitaminok és ásványi anyagok támogatják a szervezet biokémiai folyamatait. Mindegyik vitamin és ásványi anyag külön funkciója van, beleértve az anyagcserét, a sejteket az oxidatív stressztől és a szintetizáló hormonoktól.

A testsúly 60 százalékát teszi ki, a víz létfontosságú a test összes rendszere normális működéséhez. Segít megőrizni a hulladékok és toxinok törzsét, eljuttatja az alapvető tápanyagokat a sejtjeihez, megnöveli az ízületeket és segít megőrizni testhőmérsékletét. Bár a szabály naponta nyolc pohár vizet kell inni, ezt a maximust nem támasztják alá tudományos bizonyítékok, a MayoClinic.com szerint. Ha a vizelet mennyisége körülbelül 6 csésze naponta, a vizelet enyhén sárgás vagy tiszta, és gyakran nem érez szomjas, a vízbevitel valószínűleg megfelelő.

Víz