Lábzúgás és viszketés futás után

A bizsergés vagy a viszkető lábak futás közben vagy után lehetnek bosszantóak és kényelmetlenek, de ritkán komoly, és általában lehűlni hagynak. Számos különböző oka van ezeknek a tüneteknek, amelyek nagyrészt otthon kezelhetők. Ha azonban a bizsergés továbbra is fennáll, befolyásolja a mobilitást, vagy fájdalmat okoz, keresse fel kezelőorvosát a diagnózishoz és a kezelési tanácsokhoz.

Cirkulációs problémák

A véredények 85 százaléka a testmozgás során irányítja a munkaedényeket, a Sports Fitness Advisor honlapja elmagyarázza, és az erek kitágulnak a megnövekedett áramlás érdekében. A perifériás artériás betegség – az erek szűkülete – károsíthatja a vérkeringést. Ez a csökkent véráram az ischaemia, a tünetek közé tartozik a fájdalom és a bizsergés a végtagok, amelyek sugározni egy vagy mindkét lábát. Perifériás artériás betegség is okozhatja a lábad fájdalmas és / vagy érezni görcsös. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, forduljon orvosához a teljes diagnózis érdekében.

Alacsony elektrolitszint

A szervezetben lévő elektrolitok szabályozzák az ideg- és izomfunkciókat, a hidratálási szinteket és javítják a károsodott szöveteket, beleértve a nátriumot, a káliumot, a kalciumot és a magnéziumot. A testmozgás kimerítheti a szervezet elektrolitszintjét, ami az izmok rázkódását és görcsöt okozhatja, magyarázza a Medical News Today honlap. Ez különösen akkor fordul elő, ha a nátrium-, kalcium- és káliumszintje csökken, mert az izmoknak szüksége van ezekre az elektrolitokra. Annak érdekében, hogy az elektrolit szintjét kiegyensúlyozzuk az edzés alatt és után, sok hideg folyadékot kell itatni. A kalciumot és káliumot tartalmazó sportitalok segíthetnek.

Idegdaganat

Neuroma akkor fordul elő, amikor a lábadban lévő idegkészlet – általában a harmadik és negyedik lábujj között – gyulladt. Ez a leggyakoribb a hiper-mozgékony lábakkal rendelkező futóknak, és olyan zsibbadási fájdalmakkal jellemezhető, amelyek a lábát feldobják, valamint a zsibbadtság és az égő érzés a lábadon, Josh Clark a Cool Running weboldalára ír. Tünetek jönnek és mennek, és jéggel kell kezelni az idegek gyulladásának csökkentése érdekében. A futás során kezelheti a tüneteit azáltal, hogy a padding közvetlenül az érintett területre kerül. Annak érdekében, hogy megtalálja a pontos pozíciót, hajlítsa a lábujjakat, vagy nyomja meg a talpát, amíg meg nem találja a legfájdalmasabb helyet. Ha ez nem segít, nézze meg a podiatristot.

Krónikus exertional rekesz szindróma

A lábadban fellépő bizsergő érzés lehet a krónikus exertional compartment szindróma, ritka neuromuscularis panasz, amely valószínűleg olyan emberekben fordul elő, akik ismétlődő tevékenységeket végeznek, mint a futás. A bizsergés általában az alsó lábakat érinti, más tünetek közé tartozhatnak a fájdalom, szorító érzés és duzzanat az érintett végtagban. A feltétel valószínűleg hamarosan felmerül, miután elkezdte gyakorolni és fokozatosan rosszabbodni a munkamenet során. Először a tünetek eltűnnek, miután abbahagyta a gyakorlást. Ha azonban az állapot rosszabbodik, a tünetek több napig is eltarthatnak. Ha ez a helyzet, akkor hagyja abba az edzést és keresse fel orvosát.