Makrobiotikus táplálék étrend

Az étrend korai iterációjával ellentétben a makrobiotikus étkezési tervek már nem kizárólag egyetlen teljes gabonán alapulnak, mint például a barna rizs. A mai napi makrobiotikus diéták elsősorban a teljes gabonákra és gabonafélékre összpontosítanak, majd gyümölcsöket és zöldségeket, majd babot és tengeri zöldséget, gyakran levesek formájában. Bizonyos esetekben a hal, tejtermékek és húskészítmények megengedettek, bár ritkán és ritkán.

40-60 százaléka az Ön étrendjéből tömeg szerint teljes kiőrlésű gabonából, például barna rizsből, kölesből, vadrizsből, hajdina vagy árpából áll. Az arányok könnyű meghatározása egyszerűen csak az, hogy a fele tányérját egész szemekké tegye, mielőtt bármilyen más ételhez töltené. A lehető legtöbb feldolgozott teljes kiőrlésű termékeket, például a tésztákat és a kenyereket korlátozni kell – a magvak nagy részét önmagában kell megenni. Forraljuk, gőztük vagy pároljuk ezeket a szemeket, bár minimális mennyiségű hozzáadott zsírt ajánlunk. Példa az étkezés során való étkezésre 2 csésze főtt teljes kiőrlésű gabonaszem.

A diétája 20 és 30 százaléka zöldségekből és gyümölcsökből áll, ismét súly szerint mérve. Válassz helyi gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek a szezonban vannak. A növekvő régióktól származó gyümölcsök, például trópusi gyümölcsök, ha az Egyesült Államok kontinentális országában élnek, nem ajánlottak. A zöldségek könnyű főzése, például a sauteeing vagy a gőzölés a legjobb, mivel ez megőrzi a tápanyagok többségét. Feldolgozatlan gyümölcsöket és zöldségeket javasolnak, bár kevés konzerv és konzerv zöldség, például savanyúság megengedett. A gyümölcsök és zöldségek kiszolgáló példája egy 1/3-tól 1/2-os csésze könnyű párolt kelevellevél lenne, olaj nélkül és csak egy kis sóval. Hetente két-három alkalommal 1/8-csésze friss áfonyalisztet adhat. Tálaljuk mind a gyümölcsöket, mind a zöldségeket a 2 csésze teljes gabonával együtt.

A hüvelyesek, köztük a szójatermékek, mint a miso és a tofu, valamint a tengeri zöldségek, mint például a wakame, makrobiotikus étkezési tervének 5% -10% -át teszik ki. Ezek az ételek általában levesek formájában kerülnek felszolgálásra, mint például a miso leves, amelyet csak szójaszószal és miso-val ízesítenek. A Kushi Intézet javasolja, hogy többnyire azuki bab, csicseriborsó és lencse maradjon, bár tofu, tempeh és natto is megengedett. A leveseket és más ételeket a miso, a tamari, a szójaszósz vagy a tengeri só szezonálhatja. Példa egy adagra egy kis tál miso leves, amely egy 3 uncia adag tofu.

A feldolgozatlan élelmiszerek kulcsfontosságúak, és a bioélelmiszerek nagyon ajánlottak, bár nem szükségesek. Fontos, hogy teljes mértékben rágja el az ételeit, hogy segítse az emésztést. Az alacsony zsírtartalmú főzési módszerek, különösen a vízalapú főzési módszerek, mint a párolás, a gőzölés vagy a forralás, minden élelmiszerre ajánlott, és a szigorú makrobiotikus étrend olyan ételeket tartalmaz, amelyet kizárólag rozsdamentes acélból, zománcból, fából, üvegből vagy kerámia edényekből lehet főzni. A makrobiotikus étkezési terven megengedettek a koffeinmentes teák, bár a javasolt ital vagy tisztított vagy tavaszi víz. Határozza meg a húst és hústerméket, beleértve a tejterméket. A halak és a tenger gyümölcsei előnyben részesíthetők a vörös hús, a baromfi vagy a tejtermékek esetében.

Teljes kiőrlésű gabonák

Gyümölcsök és zöldségek

Bab, tengeri zöldségek és fűszerek

Főzési módszerek és kiegészítő diétás tippek