Vérnyomás-mentes a terhesség alatt?

A gyógynövény-vízixot, amelyet a közönséges nevek a chasteberry és a szerzetes paprikájával is ismertek, évszázadok óta használják a naturopathiás gyógyászatban. A férfiaknál a vitexet leggyakrabban anafrodiziaként vagy olyan termékként alkalmazzák, amely csökkenti a nemi hajtóerőt. A nők hagyományosan használták a vitexet a menstruációs problémák, a meddőség és a terhesség szövődményeinek kezelésére. Történelmi felhasználása ellenére a vitex viszonylag kevés kutatás tárgyát képezte. Nincs bizonyító bizonyíték arra, hogy a terhesség alatt támogatná vagy megcáfolta a biztonságát.

A tudósok jelenleg bizonytalanok arról, hogy a vitex hogyan hat az emberi szervezetre. A kiegészítő központok és alternatív gyógyszerek országos központjai azt sugallják, hogy a nőstény reproduktív hormonok, például az ösztrogén és a tesztoszteron szintjeinek befolyásolásával működhet. Úgy tűnik, hatással van a dopamin neurotranszmitterre is, amely befolyásolja a hangulatot és bizonyos reproduktív tevékenységeket. Nincs olyan rendelkezésre álló kutatás, amely meghatározza, hogy ezek a hatások hogyan befolyásolhatják a terhesség életképességét vagy a magzat fejlődését.

A modern naturopathiában a vitex leginkább a premenstruációs szindróma vagy a PMS kezelésére való alkalmazására hívható fel. A “British Medical Journal” című, jól megtervezett 2001-es tanulmány megállapította, hogy a vitex enyhítette a betegség számos gyakori tüneteit, beleértve a hangulati zavarokat és a fizikai kényelmetlenséget. Mivel hasonló problémák gyakoriak a terhesség alatt, legalábbis valószínű, hogy a vitex enyhítheti ezeket a kellemetlenségeket a terhesség alatt. Ugyanakkor egyetlen tanulmány sem vizsgálta a chasteberry különleges előnyeit a terhes nők számára.

Az NCCAM kifejezetten tanácsot ad a vitex terhesség alatt történő alkalmazásával szemben, megállapítva, hogy hormonális hatásai hátrányosak lehetnek az anyára vagy a magzatra. Habár nincs világos bizonyíték a kockázatra, lehetséges, hogy a vitex növelheti a születési rendellenességek kockázatát. A vitexhez társuló hormonális hatások előidéző ​​munkát, postterápiai munkát vagy egyéb terhességi szövődményeket is okozhatnak. Jól megtervezett klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meghatározhassuk a vitex hatását a magzati fejlődésre és a magzati fejlődésre.

Még a nemprímás egyéneknél is, a vitex bizonyos kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Az NCCAM szerint azonban a vitexről nem tudtak súlyos mellékhatásokat okozni. Kisebb problémák, mint a szédülés, kiütés és emésztési zavarok a leggyakoribb problémák a gyógynövényhez. Elővigyázatosságként a nőknek általánosan el kell kerülniük a vitex-kiegészítőket, hacsak nem állnak egészségügyi szakellátásban, különösen a terhesség és a szoptatás idején. Csak szakképzett orvos tud megfelelő döntést hozni a gyógynövények használatával kapcsolatban.

Gyógyászati ​​hatások

Előnyök

Terhességi hatások

Általános mellékhatások