A búzadara gluténmentes?

A búzamagok három részből állnak: a külső baktériumból ismert baktérium, amely a növényi embrió és az endoszpermát tartalmazó csírasejtet tartalmazza, amely a mag kb. 80% -át teszi ki. A búzát őröljük, hogy különítse el ezeket az összetevőket, és különböző módon összekeverje őket különböző lisztek létrehozásával. A búzalisztet kemény tavaszi búza, durum néven ismert durva őrlésével állítják elő. A búzalisztet magas gluténtartalmú terméknek tekintik.

A durumbúza kemény aranyszemcsék, és az ebből a gabonából származó szemes liszt kemény és szemcsés, a cukorhoz hasonló konzisztenciájú. A búzaliszt nem jó választás az általános kenyérsütéshez, de alkalmanként speciális kenyérben is használható. Általában a búzalisztet kuszkusz ételek vagy tésztafélék előállítására használják, beleértve a makaróniát, spagettit, vermicellit és lasagna tésztát.

A búza minden fajtája növényi tároló fehérjét vagy glutént tartalmaz, amelyet gliadin néven ismerünk. Az árpa egy tárolóproteint gyárt, amelyet a hordein és a rozs növények szelénglutint tartalmaznak. A glutén ezen három formája autoimmun rendellenességet indukál, amely ismert a lisztérzékenységnek a fogékony egyénekben. A Celiac Sprue Egyesület figyelmezteti az embereket a lisztérzékenységre, hogy elkerüljék a búzalisztet.

Ha van lisztérzékenységed, a tested idegen testként azonosítja a búzadara lisztjét, és olyan támadást indít el, amely károsítja a villit, vagy apró vetületeket a vékonybél bélésébe. A villi kevésbé hatékonyan táplálja a tápanyagokat, és a bélfal folyamatos károsodása lehetővé teszi a toxinok bejutását a véráramba. Ennek eredményeképpen alultáplálhat és krónikus betegségeket, például csontritkulásokat, ízületi gyulladásokat és bőrproblémákat alakíthat ki. A lisztérzékenység tünetei: hasi fájdalom, puffadás és hasmenés, valamint fáradtság, ízületi fájdalom, szorongás és bizsergés a keze és a lábai között. A gluténmentes táplálék az egyetlen bizonyított kezelés a lisztérzékenység számára.

A bármilyen típusú rizsből készült liszt – fehér, barna és édes – jó minőségű, gluténmentes helyettesít. Egyéb lehetőségek közé tartozik a burgonya, hajdina, cirok, bab és quinoa liszt. Minden lisztpótló eltérő hatást gyakorol az elkészítendő étel ízére és textúrájára. Több liszt összekeverésével és tapióka vagy burgonyakeményítő hozzáadásával jobb terméket hoz létre. A glutén segít megkötni az összetevőket, és rugalmasságot termel, amely lehetővé teszi a tészta felemelkedését, ezért szükség lehet más kötő- és kelesztő összetevők, például a tojás, a sütőpor és a xantángumi hozzáadására.

A lisztrészecskék könnyűek a levegőben vagy a szakács kötényén, kezén és edényén keresztül járni. Ezután a gluténtartalmú liszt véget ér a gluténmentes termékben. A címke nem fogja megmondani, hogy a termékek keresztszennyeződnek-e, előfordulhat, hogy meg kell kérdeznie, hogy az étel gluténtartalmú élelmiszerek közelében készült-e. A gluténmentes lisztet a konyha vagy a kamra külön területére tartsa, és alaposan tisztítsa az ételkészítő felületeket és a sütőedényeket, hogy gluténmentes legyen.

Leírás

Szakértői Insight

Hatások

Cserék

Keresztszennyezés