Az élelmiszercímkék olvasása: “kalóriák a zsírból”

A “kalóriák a zsírokból” kifejezés a kalóriák százalékos arányát jelöli az olyan élelmiszerek adagjában, amelyek zsírból származnak, nem pedig szénhidrátokból vagy fehérjékből. Ez a szám szerepel a táplálkozási címkékben a legtöbb élelmiszer esetében: A kalóriáknak a zsírok és szénhidrátok aránya miatt a kalóriák százalékos aránya a súlymegőrzés vagy a testsúlycsökkenés szempontjából kevés. Azonban a 2007-es “Obesity” folyóiratban megjelent két tanulmány azt sugallja, hogy az a személy, aki sok kalóriát fogyaszt a transzzsírokból, nagyobb valószínűséggel fog súlyozni, mint valaki, aki más típusú zsírokból, vagy szénhidrátból vagy fehérjékből kalóriát fogyaszt.

ajánlások

Az Egyesült Államok Orvostudományi Intézete azt ajánlja, hogy az amerikaiak az összes kalóriából körülbelül 20-35 százalékot fogyasztanak a zsírból. Minden gramm zsír kilenc kalóriát tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy egy személy, aki naponta 2 000 kalóriát fogyaszt, napi kevesebb, mint 78 g zsírt fogyaszt.

Kalóriák a zsír ellen a kalóriáktól a szénhidráttól

Azok, akik megpróbálják fenntartani vagy fogyni, a teljes kalóriákra és zsírokra kell összpontosítaniuk, nem pedig arról, hogy a kalóriák zsírokból, szénhidrátokból vagy fehérjékből származnak-e. “Egyértelmű, hogy a kalóriák forrása valóban nem fontos” – mondta Walter Willett, a Harvard School of Public Health táplálkozási osztályának elnöke, egy 2008. júliusi “Time” magazin cikkében.

Teljes kalória versus kalóriák a zsírból

Ha figyelembe vesszük a zsírokból származó kalóriák százalékos arányát, fontos megfontolni a teljes kalóriát adagonként. Az olyan élelmiszer, amely 60% -át kapja a kalóriából a zsírból – nagy mennyiségben – nem lehet egészségtelen, ha az adagonként kevesebb kalória van. Például egy olyan étel, amely 60 kalóriát tartalmaz adagonként, de kalóriatartalmának 60 százaléka a zsírból, csak 4 g zsírt tartalmaz adagonként.

Kivétel: transzzsírok

A kalóriáknak a zsírokból származó kalóriák aránya a transz-zsírok esetében jelentőséggel bír. Egy tanulmány, melyet Kylie Kavanagh, a Wake Forest Egyetem Orvostudományi Klinikája 2007-ben publikált, és mások azt találták, hogy a hat év alatt magas transz-zsírokban fogyasztott hímivarú majmok a testtömegük 7,2 százalékát kapták, szemben a Majmok alacsony transzzsír étrendet tápláltak és testtömegük körülbelül 1,8% -át nyerték. A transzzsírok fogyasztása ezért nagyobb súlygyarapodást okozhat a más típusú zsírok fogyasztásával szemben.

szempontok

Egyes tudósok azzal érvelnek, hogy egy olyan étrend, amely nagy százalékban kapja meg a kalóriát a zsír és a fehérjéktől – vagyis egy alacsony szénhidráttartalmú étrend – valójában hatékonyabb testsúlycsökkentő és sokkal szívesebb, mint az alacsony szénhidrát rendek. A 2002-es The New York Times magazinban megjelent cikkében a Harvard Joslin Diabetes Központjában elhízás kutatását irányító MD Eleftheria Maratos-Flier azt mondta: “A lakosság nagy része, esetleg 30-40% -a alacsony A zsírszegény diéták kontraproduktívak, és paradox hatással vannak arra, hogy az emberek megnövekednek.