Tüdőrák várható élettartama

A tüdőrákos betegek várható élettartama számos tényezőtől függ, beleértve a tüdőrák típusát, a betegség stádiumát, a faj és a nem. A várható élettartam számának megvitatásakor vegye figyelembe, hogy a legfrissebb statisztikák nem veszik figyelembe a legújabb kezelési lehetőségeket. A várható élettartamot sok minden befolyásolja. Egyes hatások – például a beteg általános egészségi állapota és a kezelésre adott válasz – nem szerepelnek a nemzeti statisztikákban, de nagy szerepet játszanak az egyéni várható élettartam meghatározásában.

Életvisszatartási statisztikák

A várható élettartamot különböző statisztikákkal lehet leírni. A túlélési arány azoknak az embereknek az aránya, akik túlélnek egy adott időszakban. Például egy 25% -os 5 éves túlélési arány azt jelenti, hogy több mint 5 év alatt minden 100 tüdőrákos beteg közül 25 lesz életben. Egy másik általános statisztika a halálozási ráta, amely a 100 000 ember halálának számát jelenti.

Átlagos várható élettartam

A tüdőrákban szenvedők várható élettartama az utóbbi 40 évben javult, bár a hosszú távú túlélés továbbra is alacsony. A 70-es évek közepén a tüdőrákos betegek 12,2 százaléka élt legalább 5 évvel a diagnózis után. 2010-ben a tüdőrákos betegek 17,3 százaléka élt legalább 5 évvel a diagnózis után.

A tüdőrák típusának várható élettartama

A tüdőrák két fő típusa a kissejtes tüdőrák és a nem kissejtes tüdőrák. A kissejtes tüdőrák gyorsabban fejlődik és a test más részeire gyorsabban terjed, mint a nem kissejtes tüdőrák. A kissejtes tüdőrákos betegek 2009-ben 5 éves túlélési aránya 5,5 százalék volt. A nem kissejtes tüdőrákos betegek 5 éves túlélési aránya 2009-ben 19,0 százalék volt.

A Lung Cancer Stage várható élettartama

A tüdőrák daganatának kialakulása azon a helyen alapul, ahol a daganat található. Általában minél több daganat terjed a szervezet más részeire, annál alacsonyabb a várható élettartam. A kissejtes tüdőrákos betegeknél, akik csak tüdőben szaporodtak és nem terjedtek el a test más részein, az 5 éves túlélési arány a National Cancer Institute adatai szerint 2010-ben 23,3 százalék. Ha a tumor elterjedt Helyi terület – beleértve a másik tüdőt vagy a regionális nyirokcsomókat – az 5 éves túlélési arány 14,4% -ra csökken. Ha egy kissejtes tüdőrákos betegnek olyan fejlett betegsége van a rákkal, amely a test távoli részeire terjedt el, az 5 éves túlélési ráta 2,8 százalék. A nem kissejtes tüdőrákos betegek esetében, amelyek nem terjedtek el, az 5 éves túlélési arány 54,9 százalék. Ha a rák terjedt a helyi területre, az 5 éves túlélési arány 27,8 százalékra csökken. Ha egy nem kissejtes tüdőrákos betegnek olyan rákja van, amely elterjedt a távoli helyeken, akkor az 5 éves túlélési ráta 4,1 százalékra csökken.

Életkilátások a verseny és a nemek szerint

A tüdőkarcinóma várható élettartama fajonként különbözik. Összességében az Egyesült Államokban minden 100 000 emberből körülbelül 50 ember hal meg minden évben a tüdőrákból, az NCI szerint. Általában a 100 000 emberre jutó tüdőrákos halálozás aránya magasabb az afrikai amerikaiaknál, majd a kaukázusiak, majd az indiánok. Az ázsiaiak és a spanyolok a legalacsonyabb tüdőrákos halálozással rendelkeznek. A tüdőrák várható élettartama a nemtől is függ, mivel a férfiak jellemzően alacsonyabb élettartammal rendelkeznek, mint a nők. 2009-ben a teljes 5 éves túlélési arány a férfiak esetében 15,0 százalék volt, a nők esetében pedig 19,9 százalék volt. A kissejtes tüdőrákban szenvedő férfiak esetében a férfiaknak 5,1 százalékos esélyük van arra, hogy legalább 5 évig éljenek, míg a nők 7,8 százalékos eséllyel élhetnek 5 évig. A nem kissejtes tüdőrákos betegek esetében az 5 éves túlélési arány 16,4 százalék a férfiaknál és 21,9 százalék a nők esetében.