A felesleges húgysav-jelek és tünetek a rendszerben

Amikor a szervezet lebontja a purinokat, az emberi szövetben és sok élelmiszerben megtalálható anyag húgysav alakul ki. A húgysav feloldódik a vérben, és átjut a veséken és a vizelettel a megszüntetéshez. Ha a vesék nem ürítik ki megfelelően a húgysavat, vagy ha magas purin ételek fogyasztása túl nagy, a húgysav kristályosodni kezd. Ez a kristályosodó húgysav leülepszik a vesékben, veseköveket képez vagy ízületekbe települ, és kialakul a köszvény nevű artritisz. A tünetek az egyének között változhatnak, az állapot súlyosságától függően. Egyeseknél a magas húgysavszint nem tapasztalt semmilyen tünetet.

Amikor a húgysav kristályok ízületbe kerülnek, köszvényes tünetek jelentkezhetnek. A köszvény gyakori ízületi tünetei közé tartozik a fájdalom, a gyulladás, a duzzanat, a bőrpír és a gyengédség a FamilyDoctor.org szerint. A csukló is forró lehet. Ezek a tünetek hirtelen éjszaka kezdődnek.

Az első köszvényes támadás tipikusan a nagy lábujjban fordul elő, az Országos Arthritis és Csont- és izomrendészeti Intézet és a bőrbetegségek szerint. További mellékhatások a köldök által gyakran érintett testben: bokák, térdek, sarok, ujjak, könyökök és csuklók. Az első köszvényes támadásnál gyakori, hogy egy személy tüneteit egy közösen tapasztalja, míg a későbbi támadások több ízületet is tartalmazhatnak.

Az intenzív fájdalom a kötésben általában a csúcson súlyosodik a tünetek kezdetét követő 12-24 órában, a Mayo Clinic honlapján. Ha a legsúlyosabb fájdalom enyhül, a közösülés kellemetlensége néhány napig néhány hétig eltarthat. A később bekövetkező támadások fájdalmat okozhatnak az első köszvényes támadásnál hosszabb ideig. Megfelelő kezelés vagy ismételt támadások nélkül a húgysav károsodást okozhat az ízületben.

Többször megismételt köszvényes támadások után a húgysavkristályok kezdhetik a csomókat a bőr alá. Ezek a nem nyálkahártyák, amelyeket tophi-nak neveznek, általában az ujjakon, lábujjakon, kezeken és könyökeken fordulnak elő. A támadás során a tophi duzzadt és gyengéd lesz.

Ha a húgysav kristályok a vizeletben rendeződnek, vesekőst okoznak. A húgysavvese kövek gyakoribbak a férfiaknál, mint a nőknél. A vesekövek olyan tüneteket okozhatnak, mint a hátfájás, a has, vagy az ágyék, a láz, a hidegrázás, az émelygés, a hányás és a véres vizelet.

Közös tünetek

Gyakran érintett fogcsúcsok

A közös tünetek időtartama

Bőr tünetei

Vese Tünetek